Tradisjonell Mahjong

Mennesker som spiller tradisjonell Mahjong

Nettstedet du besøker inkluderer Mahjong Solitaire, en versjon av Mahjong som kan spilles av én spiller. Dette solitairespillet stammer fra et gammelt kinesisk spill som vanligvis spilles av fire deltakere. Spillet ligner på Rummy, men i stedet for kort, spilles det med 144 fliser som har en form som ligner på dominobrikker. I motsetning til domino og likt med kort, er Mahjong-flisene delt inn i drakter og noen få andre grupper: drager, vinder, planter og årstider. Tradisjonell Mahjong kan spilles som ren underholdning eller en form for gambling. Flisene i spillet kan også brukes til å spå, på samme måte som tarotkort.

Spillet er populært over hele verden, og det finnes mange land hvor det arrangeres Mahjong-konkurranser. Hvert land har sine regler, så spillerne spiller forskjellig avhengig av om de er i Kina, Japan, Storbritannia, USA, osv.

For å sette i gang med spillet, trenger spillerne to vanlige terninger med seks sider, og om ønskelig, flisholdere for hver spiller slik at spillerne ikke ser hverandres fliser. Som tidligere nevnt er flisene inndelt i drakter og ulike grupper. En av disse gruppene omfatter de fire vindene: Østvind, Vestvind, Nordvind, og Sørvind. Ved spillets start skal fire vindfliser legges frem, og spillerne trekker hver sin flis. Den som trekker Østvind-flisen, velger plassering ved bordet. Spilleren med Vestvind-flisen tar plass på den motsatte siden, mens spillerne med Sørvind og Nordvind setter seg til henholdsvis høyre og venstre for Østvind-spilleren. Dette oppsettet kan virke forvirrende siden det avviker fra de faktiske geografiske retningenes plassering. Spilleren med Østvind-flisen nyter visse privilegier i spillet, men etter hver runde roterer Østvind-tittelen mot klokken, slik at den tidligere Sørvind-spilleren blir den nye Østvind. Spillet kan ikke avsluttes før alle deltakere har hatt muligheten til å ha Østvind-rollen minst én gang – dette sikrer at spillet forblir rettferdig.

Når spillerne har tatt plass, stokkes flisene, og hver spiller trekker 36 fliser som de bruker til å bygge en mur som er 18 fliser lang og 2 fliser høy. Disse murene kobles deretter sammen til en firkantet mur, også kalt Den kinesiske mur. Deretter kaster Østvind-spilleren terningene for å bestemme hvem som skal bryte muren. Denne personen kaster så terningene igjen for å avgjøre hvor i muren åpningen skal skje og fjerner to fliser fra dette punktet, som plasseres på muren i nærheten. Muren demonteres deretter delvis, startende fra det nylagde hullet, og hver spiller mottar 13 fliser, bortsett fra Østvind-spilleren, som mottar 14 fliser. Hvis en spiller har noen av årstidene eller planteflisene, legger de umiddelbart disse flisene foran seg og tar et tilsvarende antall fliser fra muren.

Spillerne bytter kontinuerlig ut flisene sine ved å legge dem på bordet og trekke fra haugen som er igjen etter andre spillere eller fra muren. De nøyaktige reglene for hvordan dette foregår er kompliserte, og du kan lese mer om dem på Wikipedia.

Målet med spillet er å samle en kombinasjon av par, trillinger eller firlinger av identiske fliser, eller påfølgende fliser av samme drakt. Den som gjør dette først, roper «Mahjong!» og runden er over. Deretter beregnes poengene, og ulike kombinasjoner av fliser gir poeng. For eksempel, tre eller fire identiske fliser eller en sekvens av tre fliser av samme drakt gir alle et visst antall poeng. Spilleren som sa «Mahjong» mottar fra hver spiller antall poeng han oppnådde for sine kombinasjoner. Alle andre spillere betaler de gjenværende spillerne differansen i deres score, bortsett fra Østvind-spilleren, som alltid betaler og mottar doble beløp.

Videoveiledning

Her kan du se en rask guide om hvordan spille tradisjonell Mahjong:

Her kan du se en litt lengre veiledning:

Og her kan du se hvordan profesjonelle spillere spiller:

Kan jeg spille Mahjong på nettet?

Ja. Noen organisasjoner tilbyr nettspill. Dessverre er det ikke lett å finne dem fordi når du skriver «Mahjong» inn i Google, får du nesten utelukkende resultater om Mahjong for én spiller. Det kan være bedre å søke etter «Mah jongg» i stedet. Her er noen lenker som bør hjelpe deg å starte ditt online-eventyr med tradisjonell Mahjong (dessverre viser de fleste av dem til nettsteder på engelsk):

Kan jeg spille Mahjong ansikt til ansikt?

Ja, du kan definitivt spille Mahjong ansikt til ansikt. Det du trenger er å finne et passende online-fellesskap. Se for eksempel på forum hvor du kan finne folk som er villige til å møtes og spille. Her er noen lenker som kan være til hjelp:

Lykke til!